Najnovije

Čitanka za drugi razred osnovnih škola iz 1897: Djeco! Vas je Srbin rodio, pa s toga se vi Srbi zovete!

Djeco! Vas je Srbin rodio, pa s toga se vi Srbi zovete. To ćete ime vi do smrti vaše nositi, njim ćete se pred svijetom dičiti i ako ko naumi da vam ga mjesto njega drugo kakvo ime namentne, vi ćete prije umrijeti nego to dopustiti, riječi su kojima je školstvo knjaževine Crne Gore objašnjavalo osmogodišnjacima iz 1897. godine njihovu pripadnost srpskoj rasi.

Iz sadržaja čitanke za drugi razred osnovnih škola Crne Gore izdvaja se upravo ovaj pasus koji je svjedočanstvo vjernosti naših predaka svom viševjekovnom nacionalnom i kulturnom nasleđu koje im je ostavljeno u amanet od strane srpskih predaka.

Za razliku od današnjih vlastodržaca koji nasilno pokušavaju napraviti razdor i razlaz sa sopstvenom kulturom i nasleđem, generacije naših predaka su mislile na dobrobit budućih generacija, trudeći se da, ni po cijenu svojih života, ne naruše etos i ne naškode sopstvenom potomstvu i svojoj srpskoj domovini.

Nastojeći da osigura da će mališani izrasti u odgovorne i moralne ljude, školstvo je njima poručilo i da njihova pripadnost srpskom narodu ne služi samo za ponos i da se ne smije zanemarivati ili uzeti olako, već da se za očuvanje srpstva svi moraju boriti.

Pripadnost srpskom narodu, kako je pisalo u tadašnjim čitankama, podrazumijevaće jednog dana i njihovu brigu, kao i neophodno zalaganje za očuvanje sopstvenog identiteta od strane svakog pojedinca, onda kad on/ona preraste dječje godine.

Vi ste još mali i nejaki, ko kad veliki i jači postanete, onda treba mnogo koješta da činite  za naše otačstvo, koje se o vama brine da budete srećni u životu, bila je zaključna poruka djeci knjaževine Crne Gore.

Rusi umarširali u američku bazu u Nigeru, oglasio se i Pentagon

Izvor: In4s

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA