Najnovije

NEZAKONITO I KONTRAPRODUKTIVNO! Zelenski razbesneo Ukrajince zakonom o mobilizaciji

Ukrajinci se svađaju među sobom, dok Rusija napreduje na frontu.

Ukrajinci su besni na svoju vladu zbog kontroverznog zakona o mobilizaciji i zabrane izdavanja novih pasoša i pružanja konzularnih usluga vojno sposobnim muškarcima koji žive u inostranstvu, piše "Politiko".

"To je očigledno nezakonit i izuzetno štetan potez", rekao je Vladimir Vjatrovič, poslanik iz opozicione Evropske partije solidarnosti. "Očigledno, vlada želi da primora Ukrajince da se vrate u Ukrajinu što je pre moguće. Međutim, rezultat će biti upravo suprotan".

Dok novi zahtevi za mobilizaciju primoravaju sve vojno sposobne muškarce da se registruju ili obnove svoje lične podatke u ukrajinskim regrutnim kancelarijama, bez obzira gde žive, i izazivaju nemire, Rusija napreduje na frontu.

Mnogi Ukrajinci koji žive u inostranstvu su ogorčeni jer ne žele da se vrate, piše portal. Sa druge strane, oni koji su u oružanim snagama nezadovoljni su što novi zakon o mobilizaciji ne sadrži uslove za demobilizaciju.

Kritičari smatraju da nova uredba o konzularnim službama krši ljudska prava i samo će otuđiti Ukrajince koji žive u inostranstvu. Vlada Vladimira Zelenskog koja je do nedavno licitirala sa 500.000 novih vojnika, smatra da je odluka "pravedna".

"Čovek regrutnog uzrasta je otišao u inostranstvo, pokazao svojoj državi da mu nije stalo do njenog opstanka, a onda dolazi i želi da dobije usluge od ove države. To ne funkcioniše tako. Naša zemlja je u ratu", rekao je ranije ove nedelje ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba."Boravak u inostranstvu ne oslobađa građanina njegovih obaveza prema domovini".

Zabrana će trajati do 18. maja kada stupa na snagu zakon o mobilizaciji koji je nedavno usvojio ukrajinski parlament. Ukrajina je u pokušaju da nadoknadi gubitke i popuni snage snizila starosnu granicu za regrutaciju, povećala kazne za izbegavanje vojne obaveze i obavezala ukrajinske muškarce u inostranstvu da obnove svoje podatke u kancelarijama za regrutaciju. Ali, prema rečima Vjatroviča, mehanizam kako će to učiniti još uvek nije stvoren.

Ukrajinci koji ne žele da služe vojsku neće se ni prijavljivati regrutnim centrima, ali mogu da izgube pravni status u inostranstvu, rekao je Aleksandar Pavličenko, vršilac dužnosti šefa ukrajinske Helsinške unije za ljudska prava.

"U nekim zemljama Ukrajinci će početi da gube svoj pravni status lica pod zaštitom. Moraće da podnesu zahtev za status izbeglice", rekao je Pavličenko. Prema evropskim procenama, oko 600.000 do 850.000 ukrajinskih muškaraca pobeglo je u Evropsku uniju po početku vojnih operacija.

Nova odluka konzularne službe izazvala je negodovanje među njima.

"Legalno sam napustio Ukrajinu. I ne dopada mi se što vlada na nas gleda kao na pobegulje. Obnoviću svoje podatke u regrutnoj službi kada dođe vreme, a do tada mi dajte pasoš", rekao je Maksim za Bi-Bi-Si.

KAD RUSI OVO ZAPOČNU, DOLAZI KRAJ RATA! Prvo će nestati energetski objekti, pa fabrike dronova, a onda...

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA