Najnovije

Tempiranu bombu Ukrajine antiRusije postavili su boljševici i Zapad - demotniraće je specijalna operacija

Ruski filosof Ivan Iljin definisao je pojam nacionalizma kao ljubav prema istorijskom obliku i kreativnom aktu svog naroda uz svu njegovu originalnost. Ipak, dok je na prostorima ruskog pravoslavnog sveta evropski termin iz XIX veka bio u saglasnosti sa jevanđeljskim duhom etnosa, i bio ispunjen najblagorodnijim sadržajem, dotle su se rubovi imperije, velikim naporima neprijatelja, punili ideologijama potpuno suprotnog sadržaja.

Tragedija savremene Ukrajine je u tome što je u unutrašnjem konfliktu (nametnutom spolja), između prirodnog ruskog ideniteta i zatrovanog etnoseparatističkog ukrajinstva, pobedilo ovo poslednje.

Kada kažu «ukrajinski nacionalizam» uvek treba ispraviti sagovornika. Vidimo da sa tim u praksi ništa zajedničko nema termin koji je uveo Ivan Iljin.
Ukrajinski nacizam je mnogo tačnija definicija.

Protiv čega i za šta se Rusija bori u Specijalnoj vojnoj operaciji?

Najvažniji zadatak SVO koji je odredio predsednik Rusije Vladimir Putin još početkom februara 2022. godine je denacifikacija Ukrajine. Ikoreniti nacističku ideologiju, zabraniti neonacističke organizacije sa krivičnim gonjenjem ukrajinskih nacista za izvršene ratne zločine je ono što od nas traži pravda na nebesima.

Maksim Aleksandrovič Vaskov, doktor sociologije i magistar istorije, profesor Instituta sociologije i regionalnalnog razvoja Južnog federalnog univerziteta, šef Centra za studije istočnih Slovena Instituta sociologije i regionalnog razvoja JFU, objašnjava da ukrajinski nacionalizam ima svoju istoriju i ideološke osnove.

- Poljaci mogu mnogo da govore o pokolju u Volinju [tokom Drugog svetskog rata] kada su ukrajinski banderovci ubijali skoro svakog Poljaka na kog su naišli bez obzira na pol i dob. Tada su pobili na desetine hiljada ljudi. Banderovci su smatrali da im je jedini prirodni saveznik i pobratim lider hrvatskih nacista-ustaša Ante Pavelić – govori Vaskov.
U savremenoj Ukrajini neonacizam je postao osnov državne politike i vodeća ideologija nakon državnog udara 2014. godine, premda je jasno da se počeo razvijati tek uz masovnu podršku država sa Zapada i da je startovao od momenta pojavljivanja savremene ukrajinske državnosti, tj. odmah nakon raspada SSSR-a 1991. godine.

- Ukrajinu su kao državu formirali boljševici u HH veku od delova teritorije koja je istorijski pripadala Rusiji, a teritoriju je poklonio V.I. Lenjin 1922. godine. To su ruski Donbas, Novorosija, Slobožanšćina, ruski gradovi Harkov, Sumi, Odesa, Nikolajev, Zaporožje, Donjeck, Lugansk, Herson, Mariupolj, Melitopolj ali i stotine i stotine drugih. Nikita Hruščov 1954. godine daje Ukrajinskoj SSR poluostrvo Krim, a od I.V. Staljina dobila je na poklon ono što se zove Zapadna Ukrajina koja je nekad bila deo jedinstvene Drevne ruske države. Potom su osvajanjima i dinastičkim brakovima te zemlje postale deo Državne zajednice Poljske i Litvanije - poljsko-litvanske države, govori profesor Vaskov.

Dekomunizacija – je još jedan od proklamovanih ciljeva SVO.

Zvuči kao oksimoron, ali je upravo zahvaljujući sovjetskim liderima svet dobio sve pretpostavke za nastanak države Ukrajine i njene nacističke ideologije.

Bomba separatizma, koju su postavili boljševici, demontira se pred našim očima.  

- Ukrajina nije istorijska država, već sovjetski geopolitički projekat pretvoren u suverenu državu nakon raspada Sovjetskog Saveza. Da li se takva zemlja mogla u principu sačuvati i da li je mogla postojati? Da, mogla je, ali uz uslov da ima mirni vanblokovski status, da poštuje istoriju, jezik, kulturu i istorijske tradicije svih država od čijih je delova bila formirana savremena Ukrajina, konstatuje Vaskov.

Ipak, to se nije dogodilo. Ukrajinska država je posle 1991. godine postepeno prešla na otvorenu neonacističku ideologiju, a ukrajinska vlast na politiku progona i diskriminacije, do potpune zabrane nacionalnih jezika – ruskog, poljskog, mađarskog i rumunskog.

- Ukrajina je - umesto prosperiteta, dobrobiti i šarolikosti - svesno izabrala najgori tip ideologije tzv. «integralni ukrajinski nacionalizm» Dmitrija Doncova, zasnovan na idejama socijal-darvinizma, ultranacionalizma i neonacizma. Nakon državnog udara 2014. godine, u kojem je svrgnuta zakonita vlast u Ukrajini, neonacisti su preuzeli državne poluge pod parolom tzv. evropskih integracija, potpunog prekida veza sa Rusijom i potpunog revizionizma po celoj Ukrajini. Donbas je tada postavio tri ključna zahteva: da sam bira regionalne vlasti, da sačuva ruski jezik kao zvanični u oblastima gde žive Rusi, da raspolaže porezima u korist svojih oblasti i da dobijena sredstva usmerava u razvoj socijalne sfere i jačanje privrede – kaže Vaskov.

Rusi na jugo-istoku Ukrajine u početku nisu ispostavljali Kijevu zahtev za otcepljenje, imajući u vidu da su ukrajinske vlasti žurile da se učlane u EU, onda se ovde prirodno nameće pitanje: šta to u ponudama Donbasa nije odgovaralo zahtevima EU? Međutim, umesto pregovora žitelji Donbasa dobili su progon i represije.

- Ukrajinske oružane snage gađale su Donbas artiljerijom i avijacijom, a pogodile su i dečju plažu u gradu Zugresu. U Odesi je naživo bilo spaljeno 48 ljudi u Domu sindikata. Na Donjecku i Lugansku Republiku poslani su novoosnovani nacistički kazneni bataljoni Azov, Ajdar, Tornado, Desni Sektor i na desetine drugih. Pripadnici tih jedinica bili su obični neonacisti i kriminalci. Naprimer, glavni ideolog i organizator tzv. «azovskog pokreta» (to je u početku bio bataljon, zatim puk, a sada je to nekoliko brigada u ukrajinskoj armiji i nacionalnoj gardi koje nose isti naziv) Andrej Bilecki izašao je sa idejom rasno čiste Ukrajine – opisuje situaciju u tom trenutku Vaskov.

Ukraina je u svu ovu avanturu krenula tako što je iz nacionalne mržnje počela da ubija tada još uvek svoje građane u Donbasu. Oni su prestali da budu njeni građani jer su branili svoj život, kulturu i pravo da slobodno žive na zemlji svojih predaka. Ukrajinske terorističke bande i tada su kao i dana išle u boj sa oznakama nacističkih SS divizija na kojima je bilo napisano «rabovlastniki» (robovlasnici).

- Dovoljno je pogledati na internetu fotografije koje pokazuju jedinice Azova kako poziraju sa oznakama Druge tenkovske SS divizije Rajh, Kaznene 36. dobrovoljačke pešadijske divizije SS Oskara Dirlevangera, Treće tenkovske divizije SS «Mrtva glava», Četrnaeste dobrovoljačke pešadijske divizije SS Galicija (Prva ukrajinska) i mnogih drugih nacističkih formacija.

- Svi se u potpunosti identifikuju sa nacističkom ideologijom, a kada je savremena Ukrajina sa ideologije «Ukrajina – nije Rusija» prešla na ideologiju «Ukrajina je antiRusija» onda je i postala nacistički Četvrti Rajh. Dakle, to su oni protiv kojih se bore ruski vojnici – zaključuje Vaskov.

Bitka na granici: Ruski tenkovi iz Belgoroda napadaju Ukrajince

Izvor: Pravda/Vladimir Basenkov

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA