Najnovije

"Politiko": EU plan korišćenja ruske imovine za naoružavanje Ukrajine ne funkcioniše

Ruske milijarde bi se koristile za kupovinu oružja Ukrajini, a neutralne zemlje bi mogle da se ograniče na pružanje civilne pomoći Kijevu.

Evropska unija poručila je da neutralne zemlje mogu da odustanu od plana Brisela da iskoristi profit od zamrznute imovine Rusije za kupovinu oružja za Ukrajinu i umesto toga šalju Kijevu "ne-vojnu" pomoć, prenosi "Politiko" pozivajući se na šest diplomata Unije.

Ovaj predlog pojavio se uoči sutrašnjeg sastanka 27 izaslanika EU, na kojem se belgijsko predsedništvo Saveta nada da će postići dogovor za otključavanje finansiranja Ukrajine.

Zemlje članice EU koje se protive slanju vojne pomoći Kijevu mogu se ograničiti na pružanje humanitarne pomoći Ukrajini, navodi se u novom predlogu Brisela.

Tekst je, piše "Politiko", poslednji pokušaj da se pridobiju zemlje EU koje nisu deo NATO-a - poput Austrije, Malte, Kipra i Irske - i koje su zahtevale izuzeće od kupovine municije, ali i drugi glasni kritičari vojne strategije EU u Ukrajini, poput Mađarske i Slovačke.

Evropska komisija je u martu predložila da se 90 odsto prihoda od zamrznutih državnih sredstava Rusije iskoristi za kupovinu oružja za Ukrajinu, a ostatak usmeri na humanitarnu pomoć.

Plan se odnosi "samo" na 192 milijarde evra koje drži "Juroklir", depozitar hartija od vrednosti sa sedištem u Belgiji.

Zemlje EU koje su članice i G7 - Nemačka, Francuska i Italija - najmanje su oduševljene ovim predlogom zbog pravnih i finansijskih rizika, rekao je diplomata EU. Strahuje se da ove zemlje u sredu neće podržati dogovor.

Ako bude odobren, sporazum bi otvorio put EU da uzme između 2,5 i 3 milijarde evra do jula i "iskoristi" ih za kupovinu oružja Kijevu.

I SIN ALEKSANDRA SIRSKOG POŠTUJE PUTINA! Podržava SVO i danas šalje pozdrave ruskom lideru (VIDEO)

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA