Најновије

Изабери своју авантуру: Украјина на све начине покушава да намами регруте

Кијев се нада да ће попунити своје редове дајући регрутима избор где ће служити.

Украјинској војсци хитно су потребни нови регрути, али се "патриотски жар" из првих дана Специјалне војне операције угасио.

Покушаји власти да привуку нове војнике отежани су катастрофалном ситуацијом на фронту, несташицом муниције, корупцијом, некомпетентним командантима и неадекватном обуком.

Додатни ексер у ковчег "добровољне мобилизације" закуцан је када су политичари одбацили предлог да се војницима омогући демобилизација након 36 месеци јер су се команданти бојали да ће превише искусних војника напустити почетком следеће године.

Суочено са "скромним" бројем добровољаца, министарство одбране је променило правац и почело рекламну кампању са циљем да регрутацију учини "узбудљивом", позивајући мушкарце да сами одаберу своју јединицу, па чак и своју тачну улогу у њој, пише "Фајненшел тајмс".

"Свако ће се борити - изаберите своју јединицу сада", пише на једном билборду за батаљон "Да Винчијеви вукови" 67. механизоване бригаде.

Други поручује: "Придружи се најбољем тиму!", алудирајући на јединицу "Ахил" која управља дроновима у саставу елитне 92. јуришне бригаде.

"Свака бригада у одређеној мери регрутује, само зависи од тога колико је њихов систем развијен", рекао је Сергеј Кузан, председник Украјинског центра за безбедност и сарадњу.

Идеја је да се Украјинци, дајући им осећај контроле, убеде да се пријаве за престижније и можда боље опремљене јединице. Или да преузму специјализоване улоге у позадини, као подршка распоређивању на фронту.

Имплицитна порука је да ако се Украјинци сада не јаве као добровољци, ризикују да касније буду регрутовани у стандардне пешадијске формације под слабијим командантима.

Овај нови приступ "изабери и бирај" се примењује паралелно са редовном мобилизацијом. Министарство одбране је то описало као "нову прилику да јединице буду попуњене професионалним и мотивисаним људима", али је одбило да каже колико људи се јавило.

"Према социолошким истраживањима, многи грађани Украјине су спремни да оду у војску, али под одређеним условима", рекао је портпарол министарства. "Један од најважнијих услова је где, с ким, како и на ком положају ће особа служити".

Један од добровољаца је и Дмитриј Золотовереки, зубар из Кијева који се пријавио као оператор дрона и коме ће, наводно, бити дозвољено да се сваког месеца врати кући како би водио своју ординацију. Ова стратегија је ризична, наводи ФТ јер министарство одбране признаје добровољачке јединице, тако да би он и даље могао да буде мобилисан.

Франц-Стефан Гади, сарадник истраживачког центра Међународног института за стратешке студије у Лондону, каже да постоји ризик да, иако би елитне јединице могле да привуку мотивисане регруте, такође могу да одвуку снаге од других јединица.

"Ако концентришете све своје најбоље трупе у само неколико елитних формација, ове формације у рату исцрпљивања имају тенденцију да се истроше много, много брже", објаснио је он.

Уз то, добровољно регрутовање Кијеву неће довести ни близу потребних 300.000 људи, рекао је Гејди и нагласио да ће ускоро Украјина морати да "направи тешке изборе" како би попунила своје снаге.

ПАКЛЕНИ ДАН ЗА УКРАЈИНСКУ ВОЈСКУ: Језиви детаљи са прве линије фронта (БРИФИНГ)

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА