Najnovije

Orban brutalan, znači li ovo da Mađarska izlazi iz EU?! Rat sa Rusijom i istopolne brakove Budimpešta neće prihvatiti!

Kada je Mađarska pre 20 godina pristupila Evropskoj uniji, nije očekivala neke od radikalnih promena koje je blok od tada prošao, izjavio je prmijer Viktor Orban. Budimpešta se nije pretplatila na istopolne brakove ili rat sa Rusijom kada je postala članica, tvrdi premijer.

Mađari su velikom većinom glasali da njihova zemlja postane članica EU 2003. godine, a pristupanje je završeno 1. maja sledeće godine. Orban je u to vreme bio snažan zagovornik tog poteza.
Međutim, politika bloka se od tada značajno promenila, primetio je mađarski lider tokom redovnog nastupa u petak na radiju Košut. On i dalje smatra da je članstvo u Uniji u nacionalnom interesu, ali je naveo nekoliko tačaka oko kojih se ne slaže sa Briselom.

Kada se Budimpešta pridružila bloku, nije očekivala da će biti primorana da prima imigrante iz drugih delova sveta ili da će biti pod pritiskom zbog ustavne zaštite porodice, definisane kao zasnovane na braku između muškarca i žene, izjavio je Orban.

Pristupanje „nije značilo da evropski lideri manevrišu kontinentom u rat umesto u mir", dodao je on, misleći na naoružavanje Ukrajine protiv Rusije.
Premijer je pozvao građane EU da na predstojećim izborima za Evropski parlament glasaju za stranke koje podržavaju mirno rešavanje ukrajinskog sukoba, uključujući i stranku Fides u Mađarskoj koju predvodi Orban.

Ako značajan broj pro-mirovnih kandidata postanu poslanici EP, „možemo imati Evropski parlament koji ne gura evropske lidere ka ratu, već povlači Evropu sa ivice ponora", tvrdi on.

Ranije ove nedelje, mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je da će se Budimpešta protiviti planu koji je predložio generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg za uspostavljanje petogodišnje šeme pomoći Kijevu od 100 milijardi evra.

Mađarska je članica vojnog bloka predvođenog SAD od 1999. U martu je američki ambasador u Mađarskoj Dejvid Presman optužio Orbanovu vladu da podriva posvećenost NATO-a Kijevu i da „stoji uz Rusiju".

KAKVU GLAVU NOSI OVAJ DRON: Sve je eksplodiralo za stotinku (VIDEO)

Izvor: Informer.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji