Најновије

Премијер Индије напустио Москву: Шта пише у заједничкој изјави Путина и Модија

Председник Русије и премијер Индије потписали су заједничку изјаву након дводневних разговора у Москви. Моди их је окарактерисао као отворене и пуне поштовања, док су руски званичници истакли да је сарадња са Њу Делхијом прави пример "привилегованог стратешког партнерства"

Дводневна посета премијера Индије Нарендре Модија завршила се данас. То је била прва посета индијског премијера Русији за последњих пет година, али и прво путовање Модија ван граница Индије откако је почео његов трећи мандат.

Посета је укључивала неформалне разговоре у опуштеној атмосфери у резиденцији председника Русије Владимира Путина јуче током дана, као и званичне састанке, уз учешће обе делегације, данас. Индивидуални разговори у резиденцији трајали су четири до пет сати, а Моди их је описао као отворене, искрене и пуне поштовања.

Премијер Индије неколико пута је захвалио руском председнику на гостопримству, назвао га је и "драгим пријатељем", и честитао му на још једној победи на председничким изборима. Обе стране истакле су захвалност на доприносу развоју досадашње сарадње, а Путин је премијеру Модију уручио и највише државно признање, орден Св. Андреја Првозваног.

Индијски премијер и Владимир Путин разговарали су о бројним темама, како о билатералној сарадњи, тако и о кључним међународним питањима. Односи две земље окарактерисани су као "привилеговано стратешко партнерство", а руски министар спољних послова Сергеј Лавров дводневне разговоре и досадашњу сарадњу прокоментарисао је следећим речима: "Планова је много, а и много је урађено. Темељи су одлично постављени."

Председник Русије нагласио је да Индија поклања пажњу "најљућим проблемима" у свету, и ради на њиховом решавању, док је премијер Моди, говорећи о украјинској кризи, поручио да "рат није решење", да "бомбе и ракете не могу да донесу мир" и да "фокус мора да буде на дијалогу". Моди је рекао и да је Индија спремна да допринесе миру, иако је портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио да Моди, пак, не тежи да постане посредник у решавању украјинске проблематике. Без обзира на то, према речима Пескова, појавиле су се нове идеје након разговора на ову тему.

Када је реч о економији, Путин је изјавио да је трговински промет са Индијом у току прошле године порастао за 60 одсто, док је у првом кварталу текуће године он порастао за додатних 20 одсто. Помоћник руског председника Максим Орешкин прецизирао је и да је постављен нови циљ – да трговинска сарадња до 2030. буде процењена на 100 милијарди долара, будући да је оцењено да се она активно развија. 

Осим тога, Моди је потврдио и да ће ове године посетити БРИКС самит у Казању, у Русији. 

На крају, Путин и Моди потписали су и заједничку изјаву, у којој се, између осталог, наводи следеће:

Русија и Индија противе се ширењу нуклеарног оружја;

Русија и Индија позивају на реформу Савета безбедности Уједињених нација и залажу се да Њу Делхи постане стална чланица СБ;

Русија и Индија постигле су договор да повећају војно-техничку сарадњу и производњу резервних делова у Индији;

Москва и Њу Делхи позивају да се спроведе резолуција УН о прекиду ватре и ослобађању заробљеника у Појасу Газе;

Русија и Индија залажу се за мирно решење украјинске кризе путем дијалога и дипломатије; 

Москва и Њу Делхи наставиће да све више врше плаћања у националним валутама;

Москва и Њу Делхи планирају да стимулишу нове заједничке економске пројекте и нове инвестиције;

Лидери истичу да између Русије и Индије постоји "посебно привилеговано стратешко партнерство", које наставља да јача и да се развија. Две стране су се обавезале да ће наставити да улажу напоре како би се максимално искористио потенцијал ове сарадње;

Индија и Русија наставиће сарадњу у оквиру Г20, БРИКС-а, ШОС-а у вези са кључним питањима;

Сарадња у енергетици препозната је као један од приоритета када је реч о развоју сарадње;

Путин и Моди такође су истакли важност немешања у унутрашње послове других земаља;

Наглашена је и важност дијалога о безбедности; 

Премијер Индије позвао је руског председника да следеће године посети Индију и учествује на 23. руско-индијском самиту.

ЗАВЕРА ПРОТИВ МАРИ ЛЕ ПЕН? Да ли је ово крај деснице? Париз је повукао неочекивани потез!

Извор: Рт.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА