Најновије

Зауставите санкције: ЕУ тражи начин за сарадњу са Русијом, уморни су од трговинских ограничења

Многе компаније које су пословале у Русији затвориле су своје филијале по налогу Брисела, а сада се надају прекиду такве праксе.

Због значајног смањења трговинског промета између ЕУ и Русије, европска предузећа настављају да траже нове трговинске контакте у Руској Федерацији и не губе наду да ће пре или касније санкције бити укинуте, рекли су за "Известија" трговински представници Руске Федерације у Немачкој, Белгији и Шпанији.

Осим тога, комерцијалне везе нису у потпуности прекинуте и сарадња се наставља у низу области. У међувремену, Русија активно развија афричко тржиште. 

Упркос антируским санкцијама, европски предузетници настављају да траже начине сарадње са Москвом, сазнаје "Известија" на Недељи трговинских представника Руске Федерације у страним земљама одржаном у Москви.

Дакле, немачки бизнисмени не само да жале због увођења све више санкција, већ рачунају и на "обнављање уобичајеног пословања", рекао је за "Известију" Андреј Соболев, руски трговински представник у Немачкој.

"Немачки трговци редовно контактирају трговинско представништво и институције које настављају да служе интересима немачког бизниса у нашој земљи како би пронашли партнере. Сви очекују да ће се прилике за сарадњу поново успоставити. Савршено разумеју да руски производи у металуршком и електротехничком сектору и прехрамбени производи имају значајну конкурентску предност", рекао је он.

Као пример, Андреј Соболев је указао на немачке планове да до 2030. године реконструише или поново изгради око 15 хиљада километара мостова и надвожњака. За руска предузећа ово је огромно тржиште и немачке компаније би желеле да их виде као партнере, међутим, с обзиром на ограничења, принуђене су да траже скупља, притом не и најсавременија решења на другој страни.

На крају 2021. Немачка је била главни трговински партнер Русије у ЕУ, промет између земаља износио је скоро 60 милијарди евра, а само годину касније - око 90 милијарди евра.

Када је реч о Белгији, како је за "Известију" рекао Андреј Смирнов, вршилац дужности трговинског представника у овој земљи, у непосредним разговорима са тамошњим предузетницима, признају да чекају да се санкције окончају и да су спремни да успоставе нову сарадњу.

"Многе компаније су пословале у Русији, али су све обуставиле по налогу Брисела. Надајмо се да ће наши трговинско-економски односи бити обновљени у будућности, и то дугорочно", додао је трговински представник.

Његов колега у Шпанији Вахтанг Мосашвили такође је потврдио да и у овој земљи ЕУ жале на ограничења.

"Шпанци желе да послују са нама, али им је то тешко", рекао је он и додао да главна сарадња земаља остаје у агроиндустријском комплексу, металургији и хемијској индустрији.

ОРБАН О РАЗГОВОРИМА СА ПУТИНОМ И ЗЕЛЕНСКИМ: Поставио им је исто питање, а добио је и исти одговор

Извор: Рт.рс

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА