Најновије

Завађени НАТО чека самит: Украјини "утешна награда" од 40 милијарди

Украјина неће добити позивницу за чланство, а ни обећавану знатно амбициознију подршку.

Лидери НАТО-а успели су да се сагласе да ће на самиту ове недеље Украјини обећати подршку вредну 40 милијарди евра, будући да због домаћих превирања чланице Алијансе ипак ни после дуготрајног гложења нису могле да се обавежу на дугорочнију и већу помоћ Кијеву.

Самит НАТО-а који почиње у уторак у Вашингтону долази након усложавања политичке постизборне ситуације у Француској, али и у моменту када је Бајден под све већим притиском да се повуче из изборне трке, а Шолцова коалиција у Немачкој никад мање популарна. А сваком је своја мука преча од Украјине.

"Ова тектонска померања поткопала су напоре НАТО-а да 75. годишњицу алијансе представи као приказ непоколебљиве подршке украјинском председнику Володимиру Зеленском. Уместо тога, ризикује се да овај догађај осветли крхкост континуиране западне помоћи Кијеву", указује "Фајненшел тајмс".

Лист подсећа да је обећање од 40 милијарди знатно мање амбициозно од првобитног предлога НАТО-а да се за Украјину одобри вишегодишњи пакет подршке од 100 милијарди долара.

НАТО на овом самиту Украјини неће понудити званичан позив да се придружи Алијанси,  али високи званичник Бајденове администрације најавио је "утешну награду" истичући како ће савезници дати "значајне" најаве подршке Украјини, укључујући "нове кораке" за јачање њене противваздушне одбране.

Чланице Алијансе не само да брину због растућих шанси Доналда Трампа (који је најавио да ће се повући из Алијансе) да победи у Америци, већ их секира и питање како ће успети да испуне НАТО циљ да издвоје два одсто БДП-а за одбрану, а да истовремено истрају у подршци Кијеву.

"То питање биће централни приоритет будућег генералног секретара Марка Рутеа, који ће 1. октобра заменити Столтенберга, иако су дипломате Алијансе упозориле да овај проблем постаје све већи јер се порески обвезници одупиру повећању буџета за одбрану", истиче ФТ.

Следећи проблем је, наравно и мађарски премијер и непослушни савезник Виктор Орбан који је наљутио остале лидере Алијансе посетом Владимиру Путину и Москви.

Столтенберг, међутим, тврди да је НАТО увек успевао да разреши своје унутрашње поделе откако је основан 1949. године.

"Опет и изнова постоје забринутости, и увек изнова показујемо да смо отпорни", рекао је он.

Упркос томе, у завршним преговорима о саoпштењу самита, САД и Немачка су се највише опирале идејама источноевропских савезника да се у документ стави да је пут Украјине ка чланству у НАТО-у "неповратан".

Скептицизам САД и Немачке у погледу чланства Украјине је велики, а званичници наводе потребу да Кијев претходно изврши велике структурне реформе. Подвлаче и да не постоји могућност формалног напретка у чланству без прекида рата.

ЈЕЛ СЕ ТО МИЛО ВРАЋА НА ВЛАСТ? Брутална акција Владе Црне Горе која је оставила све без речи

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube